≡ Menu

Оптимизация на сайт

Edit: За WordPress.com, които имаха наглостта да изтрият най-първия ми сайт за предлагане на услуги, който не беше сателитен, а съвсем реален сайт – досега съм казал, че сте гадове на над 20 SEO семинари и конференции и смятам да го повтарям на всичките си лекции и за в бъдеще.

––––––––––––––––––

Не знам защо, но старата ми страничка, където предлагам оптимизация, нещо се срина в търсачките по доста думи, като понякога изпада даже извън топ 30 по „оптимизация“. Освен това е много неудобно да се работи с нещо сериозно на WordPress.com, затова реших постепенно да си изместя предлаганите услуги на друг сайт. Домейнът оптимизация.net беше свободен, странно, тъй като според мен е доста хубав, а не вярвам никой да не го е проверявал засега. Обаче реших основната цел този път да е фразата „оптимизация на сайт“, тъй като според Google suggestions е по-търсена (?). Този интересен факт се потвърждава и от брояча на старата ми страничка в Wp.com :)

Ще се радвам колегите да кажат дали всичко на новия ми сайт за оптимизация е ок и дали без да искам не съм нарушил с нещо професионалната етика :)

Оптимизацията на новия сайт тръгна в началото блестящо (Google очевидно хареса многото уникално съдържание, въпреки подчертано високата наситеност с ключови думи). След това обаче малко прекалих с доста линкове и за 2 седмици бях в нещо като Sandbox (класирах се адски много зле, но все пак ме имаше някъде си за разни дълги фрази – спецовете да кажат дали това е Sandbox също или някакви други филтри).

Това стана и причина на пусна малко Adwords, като реших да използвам ваучер, който ми пратиха от Analytics. Обаче като въведох кода ми каза, че акаунта ми е твърде стар, за да ползвам този ваучер?? (WTF – Пращат ми бонус код на един G акаунт и като си направя Adwords на същия акаунт ми казват, че е твърде стар – ми да не ми бяхте пращали тогава…). Все пак вкарах 40 лева в кампания за думите около оптимизация, но си обещах никога повече да не ползвам тия глупости и някой ден да разбия Google с MFA сайтове, да види как ще ми върти такива номера… :D

За щастие вчера положението в SERP се оправи и вече сайта се класира великолепно по основните ключови думи, като за творение на 3 седмици :P Content still matters :) Разбира се няма да е чудно пак да изпадне, но вече бъдещето ще покаже.

P. S. Забравих да кажа, че въпреки желанието да не се занимавам много с клиенти, имам толкова много ресурс за линкове, че все пак реших да развивам екипа си и в тази насока :) Все пак не съм спрял да продавам линкове и ако на някой му трябва голям пакет линкове с много ПР за малко пари, може да пише на zaekyt@gmail.com :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 23 comments… add one }

 • Гергана 23.05.2010, 2:10

  Наистина наскоро имаше аномалия със серпа,аз забелязах на някои от сайтовете си 20-30% спад в трафика, но както и при теб нещата се оправиха.

 • betsurf 26.05.2010, 19:08

  Да похваля и текста. Рядко се среща текст, който да е едновременно четим и обяснителен. А и примерът с лодката е много як :)

 • филми 28.05.2010, 23:03

  Добре е сякаш. Единствено не ми хареса, че си използвал h2 сигурно 10 пъти. Не смятам, че е удачно така да се повтаря. Аз преди време за кратко време бях стигнал някъде 11-12 място за думите „SEO оптимизация“ с http://martox.eu/, но след като не добавих никакво съдържание и почти никакви линкове падна назад. После пък стана така, че ми индексира събдомейните, които попринцип използвам за правенето на дизайн на сайтове (за клиенти) и така май ми е деиндексиран. Все пак става въпрос за дублирано съдържание вече. Успех със сайта :)

 • Ангел 31.05.2010, 11:55

  Повторението на заглавните тагове след h1 са неизбежни в много случаи. Повторението е неизбежно, а и не вреди изобщо, още повече, че са 4, не 10 :) Все пак на една страница е нормално да имаш няколко подзаглавия. Много добре си ги е структурирал даже. Името на сайта в h1, основните в h2 и останалите в самия текст с h3. Както се казва – по учебник :)

 • Климатици 01.06.2010, 0:50

  При мен те виждам на 9-та позиция по „Оптимизация на сайт“, което за домейн на 2 месеца си е бомба :)

 • admin 01.06.2010, 1:28

  Не е зле, но засега опитите да се кача по-нагоре въобще нямат ефект. Все пак съм 4-ти с другия си сайт. Имам напоследък бум на запитвания, явно идва предричаният от мнозина скок на търсенето на SEO услуги :)

 • Лех 03.06.2010, 1:08

  Добре де, а защо не редиректнеш стария към новия или обратното? Така ще имаш по-голям шанс за по-челни позиции :P

 • admin 03.06.2010, 2:00

  Wordpress.com не позволява редиректи, аз затова бягам оттам :)

 • Климатици 05.06.2010, 19:13

  Това е един от най-важните съвети на Огнян – Да използваме собствен домейн, а не субдомейн на безплатна платформа :)

 • broris 08.06.2010, 18:32

  Евала за сайтчето. Аз не съм много запознат по темата, но като я прочетох се заинтригувах от линковете с голям ПР. Като има някакви свободни средства ще ти драсна един мейл за оферта.

 • климатици 09.06.2010, 22:53

  На мен ми харесва новия сайт, не че нещо разбирам от сайтове

 • 3D Уеб дизайн 10.06.2010, 9:52

  Браво, екстра се класираш и то доста бързо. Тоя домейн е останал свободен сигурно защото „оптимизация“ е твърде общо, спомням си че гледах това име още преди повече от година, тогава мисля че купих „сайтоптимизация“ и още 2-3 други. В нашия бизнес много повече се търси фразата „оптимизация на сайт“, още повече се търсят безплатните съвети за нея и много по-малко платените seo услуги :)

 • Уеб Дизайн Нет 09.07.2010, 13:02

  Аз лично, да пожелая успех

 • Jake 14.09.2010, 10:16

  Останал е свободен защото е на Български. А относно за оптимизацията на даден сайт има две неща и ако ги постигнеш може да си на първа страница като едното от тях е 80% от оптимизирането:
  1. Уникалния текст.
  2. Ликовете които сочат към твоя сайт от сайтове с подобна на твоята тематика и с по-голям page rank от твоя(това е най-важното всичко друго са само допълнения които са малко съществени).

 • admin 14.09.2010, 13:08

  Така е, само не разбрах защо трябва pagerank да е по-голям от моя на сайтовете, които ме линкват? Аз ако имам ранк 5 едва ли ще намеря такива (че и тематични) :)

 • Климатици 14.09.2010, 13:46

  И за уникалния текст не е така :) Имам блог, който е със 100% copy/paste съдържание и се класира в Топ10 за една много оптимизирана дума :)

 • Футболни прогнози 27.09.2010, 17:12

  Здравейте! Аз имам едно питане. На какво се дължи това изпадане в СЕРПА? При мен се случва точно това, и то без да съм прекалявал с линковете. От трета страница по търсене „футболни прогнози“ изведнъж вече го няма по тази дума никъде. Излиза по някави дълги словосъчетания, които само в моя сайт ги има. Вече две седмици е така и не мога да разбера на какво се дължи това:(

 • Климатици 28.09.2010, 1:12

  Със сигурност е някакво наказание :)
  Аз ти предлагам да си промениш descriptiona-а, защото на мен ми прилича повече на keywords, с това изреждане на думи :) И ако ще разделяш нещо, разделяй го със запетая, а тази твоя черта я остави за title-а :)

 • Футболни прогнози 29.09.2010, 13:41

  Тва с description-а го имам и на други мои сайтове, които се класират на челни позиции. И аз незнам що така ги правя, някакъв навик ми е:) А че имам някво наказание… и аз така мисля ама нямам представа защо:( Не съм прекалявал с линковете, вътрешната ми оптимизация е горе-долу добре, знам ли и аз вече защо така се получава.

 • детски колички 13.10.2010, 14:43

  Google dance му се казва на това скачане от първа на двайсет и първа страница и е точно 2-3 седмици след индексирането на сайта. Позициите се стабилизират след месец-две и евентуално има изкачване ако се градят линкове.

 • Халета и метални постройки 23.12.2010, 10:33

  До „футболни прогнози“ – ако прекаляваш с линковете, т.е регваш в дофолоу каталози, директории и блогове твърде често, банът от Гугъл е почти сигурен. В нофолоу каталозите нямаш ограничение, но за дофолоу трябва да се внимава, това е много важно за сео-то :)

 • Георги 14.03.2011, 23:06

  Браво и успех за в бъдеще!

 • Социална мрежа 19.09.2011, 18:19

  Браво, дано сайта вече не изпадне назад в резултатите! Също така ми се стори интересно предложението, което си написал като послепис, затова може да ти пратя един мейл ;)

Leave a Comment