≡ Menu

Форевър Ливинг България, МЛМ и SEO

Edit: Мрежовият маркетинг (МЛМ), не е за всеки… По-подробно за това съм писал в новата статия: МЛМ от позицията на опита. Добрата новина е, че продуктите на Форевър Ливинг са много добри и ги ползвам от 4 години, а лошата, че пари от тази работа и от МЛМ въобще не се изкарват лесно и идват на много висока цена…

–––––––––––––––––

Този пост си има сериозно предисловие… Още от около година ми се върти интересната идея да направя най-любимото си нещо – да смеся 2 неща, които нямат много общо в нещо трето и… ново :) Някои от вас може да се чували за Форевър Ливинг, пък други да се чудят какво е това животно, дето живее вечно… но да почнем от началото.

В случая исках да слея 2 вида маркетинг – мрежовия маркетинг, познат още като МЛМ и моето любимо SEO :)

Мрежовия маркетинг се използва от измамници, за да ограбват хората с т. нар. „пирамиди“. Компанни като Форевър Ливинг, Орифлейм, Аквасорс, Вижън, Хербалайф и други пък го използват, за да продават хранителни добавки и козметика (по-скъпите обикновено са много хубави и качествени). МЛМ по самата си същност не е нещо много сложно – мълвата върви от човек на човек, компанията не дава никакви пари за реклама, а дава голям процент на дистрибуторите в нея, като те си го разпределят – тези, които са привлекли много хора взимат повече от тези, които просто си продават продукти. Има всякакви видове схеми, които в основата си са справедливи, но често има скрити подробности (задължения на диструбуторите, понижаване на ранга им, когато не са активни и.т н.). Някои компании просто се възползват от зависимостта на структурата от нейния връх (оттам идват продуктите) и се отнасят много несправедливо към диструбуторите, които им носят печалбата – факт е.

По принцип мрежов маркетинг в класическия му вариант, познат от сума време се почва така:

1. Включваш се към компания (обикновено трябва да се купи нещо за старт).

2. Сега трябва да зарибиш хора – затова почваш да предлагаш на своите приятели и познати неща, които те не биха си и помисляли да купят и им предлагаш да правят, каквото и ти правиш (много кофти принцип!) :) Отчасти те извинява това, че продуктите често са хубави и подобряват здравето/външния вид на хората, на които ги предлагаш. Ако искрено го вярваш, може би не се чувстваш зле, но такава работа не е съвместима с моя начин на мислене…

Тази схема е малко на границата на морала и попаднала в ръцете на погрешния човек се превръща в агресивно нахалство към всеки срещнат…

Този вид маркетинг е измислен много отдавна. И често е успешен. Но му липсва (айде обратно в SEO сферата)… липсва му таргетиране. Сигурно има много хора, които искат да си купят точно това, което дистрибуторите продават, но понеже случайните препоръки от уста на уста не са добър начин за реклама на нещо по-специфично и… така и не се намират :( Отделните дистрибутори рядко могат да си позволят някаква реклама, компанията по принцип в този бизнес не рекламира (Орифлейм са изключение) И затова млм бизнесът за дистрибуторите не е лесен никак. Затова условията на компаниите към дистрибуторите не са свръх тежки – с относително нормално число продажби се накачат още хора, развитието тръгва и доходите почват да растат. Разбира се е важна и подкрепата за тези, които сме привлекли, за да се развиват.

И така какво се получава… стотици с удовоствие биха купили нещо, което някой продава на някой който не го иска… wtf!? :D Наистина липсата на таргетиране се оказва голям проблем. И този проблем дълги години е спъвал развитието на мрежовия маркетинг.

Сега обаче има Интернет, в който пазаруват почти всички, има и Google, който да намира, каквото търсим. Или ако искаме да стартираме някакъв малък личен бизнес също може би бихме потърсили в Google за идеи. Или ако търсим някаква допълнителна работа… Хората, които биха искали да купят нещо или да работят това биха го показали – с търсенията си.

Евентуалното съчетание на МЛМ маркетинг + SEO би било изключително успешно. Самата природа на двата подхода е такава, че ги допълва… и всъщност мрежовият маркетинг дълги години си е нямал половинка, но ето, че идва перфектно допълващото го SEO, което намира подходящите хора, които да се зарибяват или още по-красиво – оставяме те да ни потърсят :)

Има само един проблем… МЛМ и SEO… още не са се запознали… :D

Самите принципи на МЛМ са свързани с директните продажби и понеже повечето компании и в България и по света (сред които и Форевър Ливинг) не позволяват продаване на продуктите им в онлайн магазин, то… повечето диструбутори в нета хич ги няма. За това спомага и лошо менажиране на Интернет политиката на компаниите, които често им дават сайт на безплатна платформа с изпълнение и възможности под всякаква критика :)

От друга страна в МЛМ компаниите има много супер добри специалисти по директни продажби, които разбира се обучават своите дистрибутори и накрая какво става… армия от продаващи зомбита :D (това на шега, не искам да обидя никого).

И къде остава SEO-то, когато дистрибуторите дори нямат сайтове… Няма го :) Затова МЛМ се развива трудно и бавно, иска силни лични качества за убеждаване на другите, повдига морални въпроси и води както до успехи за едни, така и до лични и финансови разочарования за други. И всичко това е защото няма… таргетиране и е невероятно странно, как никой не ползва сериозно сео и никой не се опитва… Не само в България – и по света са единици… Първото място по името на МЛМ компания в някоя държава, където тя е развита, но няма официален сайт или той е с трагично сео е лесно постижимо за специалист и според мен би носило постоянно нарастващ доход, без да съществува таван на разтежа :)

Тази идея я имам, както казах от доста време. Дълго време избирах компания, която да атакувам (не че тя ще загуби от моята „атака“ – точно обратното :D ). В крайна сметка избрах Forever Living Products, заради наличието на приятел на приятел там, заради ясните прости условия на компанията, ниските стартови изисквания (трябваше да си купя нещо за 88 лева и аз си купих някакви глупости и едно течно алое вера с боровинки, което се оказа толкова вкусно, че бързичко се пристрастих към него :D ), стабилността и в световен мащаб (в 147 държави, 8 милиона дистрибутора, над 2 милиарда на година оборот) и това, че е едновременно само положително (по форуми) и супер слабо представена в нета – само хубавите неща не се нуждаят от реклама според мен :) Досега Форевър Ливинг не са ме разочаровали и се надявам да не се случи, пък ще видим…

ФЛП БЪлгария

ФЛП България

В този блог за Форевър Ливинг ще описвам историята, която е още в самото начало :) Направих и страница на Forever Living Products Bulgaria във Facebook, която ще се опитам да пълня с полезна информация. Големи надежди възлагам на домейна с 5-годишна история Forever-Living.org, който е основата на SEO-то в Google.com :) Иначе ще атакувам с над 20 домейна на всякакви езици и фрази :P

Предупреждавам да не взимате думите ми лесно на доверие. Това са само първи впечатления от МЛМ + SEO и от Форевър Ливинг и нямам идея дали цялата идея няма да се пропука и срине някъде. Все още не смея да ви агитирам за компанията, нека първо има някакви реални резулати. Ако ви се струва идеята добра и ви се занимава може да я обмислите или да ме питате нещо в коментар или ако е тайна на zaekyt@gmail.com, но ако искате нещо да правите, ще помагам, но е на ваш собствен риск и риск си има, колкото и хубаво да изглежда нещо :)

И накрая малко да обобщя пък ако някой не му се е чело толкова, току виж се зачел и нагоре:

Това, на което тук му казваме успешен линкбейт за идеята, там в МЛМ значи десетки хиляди в зелено : ))) И ние си правим майтапи и Гугъл бомби за кеф, а там официални сайтове на компании за отделни държави са толкова слаби (нали не рекламират!), че може да се изпреварят по името на компанията и да се печели от регистрации през нашето id в неприлични размери : ))) И изборът е огромен – десетки МЛМ компании в десетки страни са хиляди пазари, ниши и нишички, които могат да са атакуват поотделно… или заедно? :)

Очаквам много коментари!

Всички климатици, филми и т. н. сега имат шанс да напишат нещо по тема, по-интересна от обичайните ми глупости :)

Ъпдейт от 30 октомври:

Ето и как вървят нещата до момента с Форевър Ливинг България и МЛМ

 • В световния Google нещата са добре откъм seo (вече сме в топа по FLP distributor и Forever Living distributor, има и трафик по тези думи, но засега няма регистрирани… лошо :)
 • В България вече имаме много сайтове за Форевър Ливинг, които макар и да не събират твърде много трафик, генерират много запитвания. За съжаление още не сме изпипали системата да събираме подалите запитвания  и крайният резултат като привлечени хора е слаб. Въпреки това големия потенциал на млм идеята вече получава първо потвърждение :)

Със сигурност няма да се откажем в скоро време и ако някой има подходящи сайтове (на тематика здраве, хранене, отслабване, козметика, бизнес идеи, млм), вече мога официално да го поканя да опита заедно с нас :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 27 comments… add one }

 • Angel 11.09.2010, 10:02

  Ххаххаа, струваше си четенето, само за да стигна до последното изречение :D

 • Гарга Рошава 11.09.2010, 10:32

  аз за сео-то нямам какво да кажа, ама ми подариха два продукта на Форевър Ливинг, към които подходих твърде скептично, както правя винаги, а те ме изненадаха приятно. особено едното мазило за болни кокали прави чудеса направо! не, че съм агитатор ;-) :)

 • Васил Тошков 11.09.2010, 12:52

  Тези предлагат ли някакви продукти за отслабване? Търся си някакви труднодостъпни продукти, които да продавам на dieti.net. Ако имаш някакви идеи за сътрудничество – пиши. Само трябва да гласуват закона за хранителните добавки през Интернет, че още се водят забранени за продажба.

  Иначе твоята схема ми изглежда успешна, но малко трудно ще се оптимизира за други държави, колкото и слаба да е конкуренцията там. Трябва си локален ресурс, с който поне аз не мога да се справям.

 • Идеи .. под наем 11.09.2010, 16:14

  Много ама много добра инициатива, Калине. Открил си дупка и ти пожелавам успех в рализацията на тези и други печеливши инициативи.
  А иначе – Нежеланието за онлайн продажби се дължи на опасението на висшите менаджери на подобни порамиди, че ще се изгуби част от мотивацията за покупка на лапнишараните – чувството за принадлежност към даден вид елит (общество на избрани и т.н) , което за съжаление е универсално, и което компенсира по-високата цена, както и разбира се подвеждането за по-високата пазарна цена, което щастливият купуваш забравя да обръща достатъчно внимание.

  Въпреки това, има възможност за печалби, стига да се осигури приемливо намаление на цената и да се търси оптимума в печалбата като корелация на оборот и разходи, но .. консервативните мениджъри си казват тежката дума и не са склонни към експерименти.

 • Forever Living Products 12.09.2010, 11:42

  Аз тръгвам с един тестови сайт ;) Иначе ми знаеш мнението по въпроса .. :) Много описателно си го написал иначе ;)

 • Климатици 12.09.2010, 21:56

  Защо и двамата по един същ начин сте разположили сайтовете си на субдомейни? :)

 • admin 12.09.2010, 23:16

  Не искаме да дразним Форевър Ливинг Продъктс, като взимаме домейн с марката им точно, а и не са свободни :) Утре имам среща с директора на МЛМ компанията за България да го питам кои тактики са ни позволени в Интернет и кои граници не трябва да се минават (видях примерно един дистрибуторски сайт, който редиректва с мета рефреш към ‘Join’ с неговото дистрибуторско ИД… Изключително нагло, ние няма да правим такива номера, всичко по правилата и ще гледаме да се разбираме с Форевър Ливинг).

 • Angel Evtimov 13.09.2010, 16:35

  А и по-лесно се намират домейни за такива съчетания ;)

 • sjuesju 16.09.2010, 8:33

  Всъщност това с таргетирането не е точно така. Приятели сме с повечето хора по интереси и аз ако се интересувам от козметика, то и някакъв процент от моите приятели, висок при това, се интересуват също от същата тематика.

 • Филми онлайн 22.09.2010, 21:19

  Много добра идея. Поздравления :)

 • Климатици 25.09.2010, 1:24

  Angel, схванах идеята с домейните :)

  Калине, какво каза началника на ФЛ за България? Какво е позволено и какво не в интернет? :P

 • admin 25.09.2010, 9:00

  Позволено е всичко в добрите норми освен ползването на домейни, наподобяващи официалните сайтове и търговски марки на ФЛП. Примерно домейн foreverliving.bg не може да се ползва (според него, в целия свят дистрибутори се възползват от пълната липса на контрол и го правят). Домейни тип aloeflp.com или foreverlivingaloe.com са напълно ОК. Не трябва да се имитират официални сайтове на Форевър Ливинг Продъктс, което значи, че са всеки сайт трябва да има линкове към официалните сайтове и надпис „независим дистрибутор на Форевър Ливинг Продъктс“ или нещо подобно.

  Другата хубава новина от директора на ФЛП за България е, че онлайн регистрацията на дистрибутори през линк с афилиейт ID ще навлезе в цяла Европа и целия свят в обозримо бъдеще. Това наистина повишава страхотно възможностите за МЛМ + SEO комбинация :) Така че за момента плановете ми за Форевър Ливинг и като цяло за МЛМ развитие остават все така сериозни.

 • bgkulinar 25.09.2010, 12:26

  …и аз си купих някакви глупости и едно течно алое с боровинки, което се оказа толкова вкусно, че бързичко се пристрастих към него

  Не искаш да ти чупя хатъра, но забеляза ли, че съдържа подсладител(и)? Подсладителите са вид невротоксини, които са изключително ВРЕДНИ.

  МЛМ е супер гадна система за маркетинг, защото както си писал прави от хората зомбита, чиято цел в живота става да продават добавки.

  Да не говорим за другите неудобства, че не можеш да извършваш търговска дейност без да си регистриран като самоосигуряващ се – нещо, което компаниите пропускат да кажат на мрежата си.

 • admin 25.09.2010, 12:46

  За съжаление подсладители има във всичко, така че това, че ги има в нещо, което се пие по малко, ми е най-малкия проблем :) Ще проуча и дали не са естествени.

  Ако под търговска дейност се има предвид да отворя магазин или онлайн магазин, то това по принцип е забранено в политиката на компанията въобще (при Форевър Ливинг Продъктс поне).

  МЛМ си е гадна система, но пренесена в Интернет вместо продавачи има оптимизирани сайтове, които не досаждат на никого повече от нормалното, а мрежовият маркетинг си се превръща в мултилевъл афилиейт, което не виждам по какъв начин е зле.

 • 3D Уеб дизайн 25.09.2010, 14:47

  Калине, вярно изби рибата с последното изречение. Все едно каза: спамери, налазвайте да коментирате :)

  За проекта: пожелавам ти успех. Как ти стигат силите за всичко?

 • admin 25.09.2010, 14:57

  Имам си страхотен екип :)

  Директорът на ФЛП за България яко се учуди, като му казах, че имам планове за МЛМ в Интернет, свързани с екип и инвестиции – явно е нещо напълно ново за Форевър Ливинг Продъктс.

 • Уеб Дизайн Нет 27.09.2010, 1:28

  Нека се чудят директорите – време е да им „гепим“ парите :)

 • Счетоводни услуги ;) 05.10.2010, 11:35

  Много интересна статия, която всъщност е статия за маркетинг и SEO. Т.е. за SEM или бъркам.. не е нещо ново, но това не обезценява идеята ти. Поздрави!

 • Нова Година 2011 05.10.2010, 11:37

  Подкрепям уен дизайн с две ръце. Нека се почудят още малко …. само да не се почудим и ние така някой ден…

 • Парфюми 18.10.2010, 9:10

  Какво стана със страницата във Фейсбук „Forever Living Products Bulgaria“? Не се отваря, поне днес.

 • admin 18.10.2010, 11:37

  Решихме да я изтрием, за да не нервираме ръководството на Форевър Ливинг България – и без това не се класираше в Google.bg особено добре, а не съм по грубия FB спам.

  Засега имаме доста запитвания за млм и нещата изглежда да потръгнат. Освен това вече сме в топ 10 в Google.com за „Forever living distributor“ и „FLP distributor“. Смятам, че млм идеята ми има добри шансове за развитие в и извън България.

  Освен Форевър Ливинг надуших и една нова и интересна възможност за млм компания, която ще влезе в България след 2 месеца и е силно Интернет ориентирана (всичко може да става онлайн, включително продажба на продукти в онлайн магазин). Който се интересува може да ме пита за какво става въпрос.

 • вицове 23.10.2010, 22:11

  Успех с идеята, с нетърпение очаквам да разбера повече подрогности, дано успеете да я реализирате.

 • admin 05.11.2010, 0:59

  Имаме първи регистриран Форевър Ливинг дистрибутор през наш линк в USA :)

 • Китайски стоки 13.12.2010, 16:43

  По принцип, ако искате да рекламирате услуги или продукти на ФЛП, трябва да изискате разрешение от администрацията, за да ползвате марката, но онлайн не може да продавате продукти, забраняват го това, ако не се лъжа.

 • admin 13.12.2010, 16:53

  Точно това ме дразни във Форевър Ливинг, всички тези рестрикции… Затова все повече се насочвам към NWA (nwa.image.bg) Там освен голямата свобода, докрая на годината дават безплатна регистрация с каталози на продуктите и всички екстри.

 • Кати 17.01.2014, 23:20

  Браво, добре написано, аз съм представител на Орифлейм, но познавам Форевър Ливинг, и съм ползвала техните продукти, но нещо като че ли липсва, по добре се чувствам с продуктите на RSI – немска компания, но стази компания незная какво става, нещо е затихнала, а продуктите са много добри, харесва ми, това, което е написано за МЛМ, трябва много хора да го знаят, но наистина трябва МЛМ + SEO

 • Кати 17.01.2014, 23:27

  Браво, за това,което се написано, трябва много хора да го знаят, но наистина трябва МЛМ + SEO, да се обединят и така ще е по добре за тия компании, пазнавам Форевър Ливинг, ползвала съм техните продукти, имат наръчници, научих много за продуктите, но предпочитам RSI компанията, която за съжаление нещо май се разпада, аз съм представител на Орифлейм и съм си доволна от продуктите, нямам проблем с тях, пожелавам ти успех, но искам да ти кажа, че наистина няма голям успех, колкото и да съм се опитвала, да постигна нещо с МЛМ, опитвах много пъти, но все не се получава, нужно е да има финанси, за да се занима човек с това. И е нужно всички компании да бъдат като Форевър Ливинг, дори и да не пускаш поръчки да не те отхвърля системата, повечето компании, ако не си активен след известно време системата те отхвърля., трябва да си постоянен.

Leave a Comment