≡ Menu

Конна база и езда или малък SEO експеримент

Напоследък един клиент ме изкуши с уникалното предложение да направя сайтче на една конна база срещу правото да яздя колкото си искам :D Понеже много искам да се науча да яздя, пък той нямаше никакви специални изисквания към сайта (защото си има друг, красив и разбира се зле оптимизиран сайт) и искаше просто добра оптимизация, се съгласих и решихме да опитаме с домейн на кирилица :) Само че много се колебахме дали да е конна-база.com или конна-езда.com и накрая след проучване на конкуренцията се спряхме на конна езда, само че аз… нещо се обърках и запазих другия домейн :D След това взехме и правилния и така се озовахме с 2 домейна, което стана причина да опитам един SEO експеримент, за да видя колко Google разпознава приликите и дали ще обезцени единия сайт :)

Като цяло двата сайта толкова си приличат, че е малко в стил открий десетте разлики… Една и съща система, дизайн, много подобно съдържание (преразказано), същите URL… Ако Google не реагира почвам да клонирам сайтове на поразия, много бързо и лесно става :D

За допълнително объркване на търсачката за това кой е по-важен, по-новият домейн е линкнат от този, който първи се индексира :)

Ще видим как ще се класират двата домейна, а през това време ако ви се язди не се колебайте, човекът е много точен, а цените за конна езда в базата са около 5 пъти по-ниски, отколкото в София :) Всичко това се намира на прекрасно спокойно място в Скравена, на 1 час с кола от големия град.

Едит от 10-ти февруари 2010: Ставам все по-нагъл с пускането на конен-туризъм.com :D

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 10 comments… add one }

 • Мартин Христов 19.12.2009, 17:13

  Чудя се през зимата дали може да се язди. Има ли обявени някъде цени или само по телефона?

  Колкото до SEO, Гугъл не би трябвало да обича такива сайтове. Но понеже сме в страната не неограничените възможности, виждаме в БГ SERP-а всякакви глупости да минават. Не бих се изненадал, ако постигнеш успех и с двата сайта. :)

 • admin 20.12.2009, 0:05

  Може и през зимата, дори да има сняг, важното е да не е твърде кално и мокро, иначе се язди цялата година. Един урок по езда е 16 лева, трябва да питам колко време трае.

  Засега нито един от двата сайта не изглежда наказан, за „евтина конна езда“ са на 1 и 2 място :D

 • BullBlogger 26.12.2009, 20:03

  Много ще ми е интересно дали ще се получи. За да е чист експеримента, нали ще прилагаш еднакви техники и за двата саита?

 • admin 26.12.2009, 23:39

  Е то какво значи техники, линквам ги от където падне и това е :D Като цяло ще имат добри линкове и двата сайта. Вече са на 1 страница по търсене на конна езда, дано се получи номера :)

 • Богдан 14.01.2010, 11:30

  Здравейте, …как регистрирате домейн на кирилица в Blogspot.com

 • admin 14.01.2010, 14:13

  Пише го в коментарите на съответния пост :)

 • admin 11.02.2010, 3:14

  За момента сме на 4-то и 7-мо място по „конна езда“ и продължавам да се ебавам, като пускам конен-туризъм.com, пак всичко същото, само че на друго IP тоя път :)

 • Sudoku 14.08.2010, 19:24

  Съдържанието ми се струва, че си минава за уникално. Бихте ли обяснили какво общо има дизайна с класирането ?

 • admin 16.08.2010, 21:57

  Възможно е еднаквия дизайн да засили съмненията на Google, че сайтовете са клонирани един от друг и не са истински различни. Явно обаче това не се случва :) Иначе при нормални условия няма значение дизайна, ако кода му е като хората.

 • Климатици 19.08.2010, 16:54

  Сигурно стотици хиляди потребители ползват default-ската тема на wordpress и нямат проблеми. Вярно че при тях съдържанието е разнообразно, но не смятам, че бота следи чак за дизайна :)

Leave a Comment