≡ Menu

Малко почивка в Тетевен и Рибарица

Прекарах няколко дни в малкото симпатично градче Тетевен, където всяка година над 150 шахматисти се събират, за да участват в най-стария традиционен турнир по шахмат в България :) Турнирът се играе в същата спортна зала, на стената на която с огромни букви са изписани думите на Иван Вазов

Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да остана чужденец на майка България.

Тетевен е наистина страхотно място за лятна почивка на планина, градчето е сгушено между планини, скали и върхове и всяка разходка в случайно избрана посока ни води на някое красиво място :) Има няколко водопада, много красиви гори и поляни, както и интересни стари селски къщи. За спане има няколко хотела и много евтини квартири, а в заведенията готвят чудесно :) В гората пък е пълно с малини, къпини и боровинки – все лакомства, които се проявяват по това време на годината и бяха уважени подобаващо :P

В Тетевен има страхотен футболен стадион с прекрасно поддържана тревна настилка, на който за огромно наше удоволствие ни пуснаха да поиграем футбол (ако това нашето въобще може да се нарече така ) :)

От Тетевен са само десетина километра до Рибарица, където спах едната вечер и е още по-хладно и красиво. Рибарица е най-дългото село в България (около 15 км мисля). Разположено е по долината на река и ширината му варира от нула до десетина къщи (обикновено 2-3), а дължината прави транспорта без кола адски труден. От двете страни на долината му има стръмни гористи склонове (на Стара планина и на Лесидрън), като нагоре в Балкана може да се стигне до хижа Вежен.

Като цяло Тетевенския Балкан е страхотно място за летен планински туризъм и почивка, като за любителите на спорта Тетевен със стадиона, басейните и спортните си зали и направо перфектен, а който предпочита тишина и спокойствие сред самата природа, горещо му препоръчвам Рибарица :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 2 comments… add one }

  • Гарга Рошава 24.08.2009, 21:21

    коригирам те, че името е ЛесидрЕн ;-)

  • Рибарица посетител 28.05.2013, 14:35

    Бил съм няколко пъти в Рибарица. Съгласен съм че селото не е удобно за пешеходци. То обаче е дълго 12 км, не чак 15 :) Дори 11,500 го бях мерил от бензиностанцията до хотел Green Palace на другия край на селото :)

Leave a Comment