≡ Menu

За мен

Казвам се Калин Каракехайов и водя доста объркан живот, но това може би е нормално за един 28-годишен младеж с много идеи :)

Винаги съм се справял добре в училище, но си признавам, че висшето образование в ТУ-София, където се записах да следвам Компютърни системи и технологии на малко случаен принцип, не ми хареса като подход към студентите и в началото на 3 курс прекъснах, като не смятам да уча нещо в скоро време, защото за мен истинският Университет в технологичните области се казва Интернет, а за всичко останало се уча направо от живота :)

От 8-годишен тренирам шах и на 19 години след успешна година достигнах до разширения национален отбор на България, но се отказах да ставам професионален състезател, за да водя по-разнообразен живот. Станах треньор и открих шах академия, която премина през възходи и падения, за да се разпадне в крайна сметка, когато талантливите деца в нея пораснаха и избраха други пътища в живота.

Седнах за първи път пред компютър с Интернет на 12 г. и до преди 7 години нищо не подсказваше, че ще се занимавам с правене и популяризиране на сайтове, но събитията се стекоха така и след първите сайтове за шах продължих по други идеи. След като края на 2008 г., стартирах Free България, сам разбрах, че животът ми ще е сериозно свързан с Интернет дейностите, а оптимизацията за търсачки ще бъде най-силната ми област :)

Оттогава измина много време, нещата се разпиляха в хиляди проекти и партньорства, но с екипът ми продължаваме да гледаме напред и нагоре. След като един огромен афилиейт/млм проект (freemlm.net/bg), и Българската търсачка Напред.БГ не се развиха, се съсредочихме в тежката техническа материя на Big data в областта на домейни имената и основахме Tool DomainsСтартъпът събира данни за стотици милиони домейни и сайтове и предлага много интересни услуги както за SEO и SEM, така и в областта на киберсигурността и корпоративното разузнаване.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Почитател съм на хубава музика (основно по-стара и биеща на рок), на хубави сериозни филми и на сериалите Prison break, Lost, Heroes, Battlestar Galactica, Friends, Big Bang Theory, Through the Wormhole. За книги вече нямам време, нито пък за телевизия – и на двете обръщам внимание само при специални случаи…

Много са ми любими качествени документални филми, и хубави клипове/инфографики/дискусии, каквито могат да се намерят в TED, Upworthy и Quora (активен съм там и може да ме последвате).

Обичам да пътувам и да се катеря по планините… Често снимам пейзажи и каквото още попадне пред обектива :) От средствата за пътуване съм фен на БДЖ-то, а от планините любима ми е Пирин.

Когато не ме мързи спортувам каквото дойде (футбол, скуош, тенис), не ме е страх от никакви физически усилия и ако видите някой много закъснял човек да тича по улиците на София – има сериозен шанс това да съм аз :D

От всички неща, с които съм се занимавал, са ми останали много повече приятели, отколкото мога да следя :) Все пак много от тях ми правят живота по-хубав и аз гледам да им го връщам тъпкано, както се изразява една от тях :P

Вярвам в много неща, които не могат да се изкажат добре с думи, но ето някои, които могат и съм сигурен в тях:

  • Няма случайни неща;
  • Хората трябва да си помагат;
  • Човек живее, за да се учи и да става по-добър;

(последното може да се разбира по много начини, но все са верни)

Стига толкова за мен, хайде обратно в блога да обсъждаме света :)