≡ Menu

МЛМ – Мрежов маркетинг от гледна точка на опита

(Нова по-подробна статия за МЛМ на английски може да прочетете тук)

Бил съм вече свидетел на какво ли не в МЛМ индустрията… ако знаех преди няколко години това, което знам сега, не бих се надявал да изкарам някакви пари от мрежов маркетинг :)

Но сега имам шанса да дам обективна оценка на тази индустрия – вече не се чувствам предубеден в нито една посока и наистина се надявам ако читателят няма опит в сферата да му спестя някое МЛМ разочарование :)

Плюсове на МЛМ

1. Най-големият плюс е, че много компании имат наистина добри продукти. Forever Living, PM International, Nikken правят неща, които наистина реално помагат на здравето, а то, както се сещате е безценно.

2. Шансът да се продават добри за здравето, но доста скъпи продукти на хора, които могат да си ги позволят.

Минуси на МЛМ

1. Парите развалят всичко – едва ли някъде това важи с по-пълна сила. Приятелите се превръщат в клиенти, срещите на кафе – в презентации…. Като цяло няма да се разпростирам върху всичко това, а ще ви оставя да прочетете тази класическа статия в подробности: http://www.vandruff.com/mlm.html. Длъжен съм да отбележа, че имам познати и приятели в МЛМ, които спазват завидна етика, не прилагат натиск и се водят от желанието да помогнат на хората наистина при продажбите си. Но когато се намесят…

2. Кофти хора – някои хора имат излищни нива нахалство и затова са привлечени от свободния пазар на МЛМ – пазете се от тях :)

3. Манипулации на ниво презентация – презентациите на много компании се правят така, че да будят алчността на хората. SCI, LR и други компании от „сектантски“ тип използват трика да продават мечти, което в техния случай значи да се продават лъжи :)

4. Манипулации на ниво TOS – винаги в общите условия има прецакващи ограничения. Бонусите са винаги при някакви изисвания и на практика това значи, че не можеш да спреш да работиш, ever. Дотук за митът с…

5. Пасивния доход – няма такова чудо в МЛМ :) Всички лидери на компании трябва да са активни, да водят презентации и да се грижат за нарастващите си екипи. Най-големият парадокс е в LR – на първата презентация ти продават мечти за свобода и независимост, ти работиш здраво една година и ти дават обещаната кола, тя обаче е на 5-годишен лизинг, и когато най-накрая я изплатиш и вдигнеш мечтания левъл, компанията те кара да подпишеш договор, че ще водиш презентации и т. н. – накрая си ставаш работник (макар и добре платен). Няма пасивен доход в МЛМ :) Продаването на линк за 10 лв на месец е пасивен доход – слагаш линка и всеки месец ти плащат 10 лв :) Adsense е пасивен доход. Но не и MLM – там се работи много яко и по много.

6. Манипулации на ниво отваряне на нова държава в компанията – бъди първи там, стани милионер! А това, че няма да продадеш нищо, защото няма да има офис, доставки и разрешителни от всички видове регулиращи агенции никога не се споменава :)

7. Манипулации на ниво математика – ако събереш 3-ма души и те съберат по трима и те по трима… и накрая стават едни огромни числа :) Това са пълни глупости, на практика нищо такова не се получава :)

8. Манипулации от самата компания (ако е млада). Знаете, че най-много печелят първите в компанията, можете ли да се сетите кои са те? Правилно, приятели и близки хора на собствениците. Пряк извод – ако не познавате собствениците, вече сте наполовина прецакани :)

9. Манипулации на ниво маркетинг план – това е своебразен хибрид от повечето горни точки. Изразява се в това, че собствениците на компанията искат бързи пари, а не стабилност и в резултат вместо доказаната с десетилетия линейна система (използвана от всички най-големи компании, разпределяща бонусите най-справедливо и предполагаща бавен растеж и голяма стабилност), се използват нестабилни системи (най-вече бинарни и матрични), които имат много недостатъци, но и едно „предимство“ – поради простотата на плана, може да се каже на новия вързан към компанията „доведи ти нови 4 души и си избиваш парите за стартовия пакет“. Това води до агресивна мотивация, кофти хора в компанията и всички горни видове манипулации. Няма да се изненадате, че SCI/Saveway ползва всички негативни изброени неща отгоре. И няма смисъл собствениците да бягат от отговорност и да казват, че хората им как продават си е тяхна работа. Цялата им система самите те са я измислили да е построена агресивно (чисто математически) и са го направили напълно съзнателно с цел бърза печалба, вместо стабилност.

10. Внезапни сривове – също както и митът за пасивния доход, така има и мнение, че веднъж изградим ли мрежа, тя е завинаги. На практика не само, че хората се отказват, писва им, карат се, остават без време или пари или спират да работят по всякакви причини, но и веднъж спрели, много рядко намират мотиващия да започнат пак. Освен това при цялото общуване между хората от линиите онлайн и на събития и т. н. , както еуфорията, така и отказването е опасно заразително. Затова при загуба на интерес от 20-30% от хората в една компания, всичко се срива за отрицателно време. Виждал съм го с очите си :) Освен това постоянно навлизат нови МЛМ компании, а разнообразието на продукти не е безкрайно. Много е лесно нови компания да отлюспи тези критични 20-30% и тогава започва срива.

11. Поради всичките горни причини – лош имидж. Компании като SCI и LR, които с агресивна политика са си изградили лош имидж, са мъртви за България. Дори и още да не го знаят :)

12. Досега не съм намерил читава компания, в която добре да може да се приложи някаква изцяло онлайн схема за регистриране. Отне ми известно време да го разбера, но МЛМ си е face-to-face бизнес – бавен, труден и не подлежащ на автоматизация :)

На база на горните неща, ако сега навлизате в тази сфера и си мислете, че ще изкарате пари от МЛМ, откажете се (по възможност веднага). Имате много по-добри опции за реален пасивен доход – например продаване на линкове или Adsense :)

Това не пречи да използвате някои от чудесните продукти на компаниите, особено ако си държите на здравето. С времето се убедих, че най-доброто място в цялата схема е на пръв поглед най-нелогичното – на крайния купувач, който вместо да търси как да изкара пари от системата, я използва да си поръчва хубави продукти, като всеки консултант на компанията с радост ще му помага (поне относително професионално) в избора :) В тази връзка, ако искате да харчите пари за продукти за здраве ви препоръчвам Forever Living, PM International и Nikken.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 11 comments… add one }

 • Васил Тошков 16.11.2014, 12:02

  МЛМ има още едно неспоменато предимство и то е, че те учи да продаваш. А умението да продаваш е много ценно в бизнеса, едно от критичните. Има една приказка, че богатият човек е този, който повече продава, отколкото купува :)

 • man0l 19.11.2014, 17:27

  ех, че статия :D

  Само ще вметна положителни страни, че нагоре по мрежата има сериозни лидери и хора, приели мисията на компанията си, тези проблеми които си описал са със слаби лидери :)

 • Владимир Комаров 21.11.2014, 13:07

  Поредното мрънкало, провалило се очевидно и защото щом той не е успял, значи категорично това не си заслужава, всичко и манипулация и лъжа :) И непременно всички да се откажете! Ако имате схемаджийско мислене с търсене на бързи и лесни пари.. то и моят съвет е абсолютно същият, но по други причини.. който каквото търси, това и намира.. та шансът да се наковете на манипулация, лъжа и/или чисто и просто някоя пирамидална финансова измама вместо на стабилен и сериозен МЛМ бизнес е достатъчно голяма.
  Без лоши чувства, просто моят списък с плюсове е голям, колкото твоя с минусите..

 • admin 21.11.2014, 13:38

  Ами кажи си плюсовете, нали затова са коментарите :) Иначе съм съгласен, че кой каквото търси, това и намира. Обаче според мен няма компания, която целенасочено да не провокира алчността на хората като маркетинг стратегия. Варира само степента на наглост в това направление :) И е нормално тогава и хора със схемаджийско мислене да почват такъв тип работа, разваляйки атмосферата и в по-читавите компании.

 • Владимир Комаров 21.11.2014, 13:40

  Иначе, за да не стане недоразумение, статията е добра и буди размисъл. Аз я виждам полезна поне по две линии:
  – първо, на хората, които могат да мислят малко по-различно ще даде примери какво не е МЛМ и как не се прави мрежов маркетинг :)
  – второ, на хората, които търсят бързи и лесни пари вероятно ще им покаже, че такива рядко има в света на МЛМ / има при пирамидите / и ще ги откаже, и слава Богу, няма да губят никому времето :)
  Реално забавното е, че в доста от изреченията ти има наченато едно по-реалистично и точно отношение към МЛМ, но за момента поне мрънкането изглежда надделява. МЛМ не мисля, че е твоят бизнес. AdSense е по-подходящ, и в това няма нищо лошо.

 • Огнян Младенов 25.11.2014, 17:32

  С малки изключения в т.5 си абсолютно прав :-)

  Много зависи от маркетинговия план на компанията. Има такива, които те обвързват единствено с минимална задължителна покупка през месеца. А ако си си хванал вече златната пчеличка под теб, може спокойно да си получаваш паричките с петилетки :-)

 • Пламен Томов 25.11.2014, 18:12

  Една дребна подробност – никой от МЛМ мрежите не издава касова бележка за продажбите – абсолютно задължително за касови разплащания. Не се внасят осигуровки, спестяват се данъци – преки (печалба) и косвени (ДДС). Схемата е напълно противозаконна.

 • Ventsislav Vasilev 25.11.2014, 18:23

  С няколко думи МЛМ е един доста добър канал за продажба на скъпи стоки и услуги. Ако си най-отгоре печелиш, ако си на опашката си един от стадото.

 • Вероника Терзийска 25.07.2018, 18:13

  Пълни глупости!LR не е никакъв сектански тип.
  Това е една от най-страхотните компании с продукти за здраве,които нямат аналог на пазара,със сертификати на Фрезениус(поинтересувайте се какво е това).
  Хората в ЛР напредват и изкарват много,ама много стига да го искат.Никой не става работник,никой не ти става шеф.
  Политиката за колите изобщо не е това,което сте описали.Изобщо не сте запознат.И изобщо не е до колите или парите.Пряк свидетел съм как хората наистина напредват много в ЛР,сбъдват мечтите си като пътувания,сбободно време и пасивен доход.Абсолютно се постига пасивен доход!И мрежите,които се правят стават толкова голями,че по цял свят човек може да има хора,без да знае дори.Мрежата няма как да пропадне,няма шанс всички наведнъж да се откажат или нещо друго,а и постоянно се включват нови хора,защото си заслужава.А ЛР има топ продукти за здраве,печата на Фрезениус го доказва(Форевър Ливинг нямат този печат),ЛР е немска топ компания и сте заблудили много хората с тази статия!
  Да проверят хората в Гугъл и ще открият страхотни коментари за продуктите на ЛР,а успялите хора са мнозина(и те могат да се видят).
  МЛМ с правилната компания е страхотен бизнес-а ЛР е повече от страхотна и има множество доказателства.

 • admin 25.07.2018, 19:15

  Добре са ви промили мозъка :) А Вие колко сте напреднали досега?

 • Вероника Терзийска 25.07.2018, 19:46

  Доста!И никой не ми е промил мозъка,без обиди моля!Вие пишете невярни неща,затова опонирах.Пишете невярни неща.Аз пиша от опит и от примерите около мем,които са хиляди.Когато човек знае как да ги работи,как да развива екипа си,си заслужава и то много и резултатите са страхотни.От екип до екип и от сътрудник до сътрудник разликата е огромна.Естествено,че ще има хора,които не успяват и се отказват.Така е навсякъде .
  Така,че стига сте повтаряли,че някой е промил мозъка на някой.
  Аз говоря от личен опит с тази компания.

Leave a Comment