≡ Menu

За три дни на Пирин планина

Прекарах последните 3 дни на Пирин, любимата ми планина в България. Наистина особено когато времето е слънчево и езерата – сини, красотата там не може да се сравни с нищо :)

Първият ден се качихме с транспорт до хижа Вихрен и понеже беше вече късно, нямаше време да катерим върха и продължихме към хижа Синаница. Пък и запознатите повече с Пирин знаят, че най-високият в планината връх Вихрен не предлага такава страхотна гледка, колкото други по-ниски върхове. Видяхме на Хвойнатото езеро няколко красиви диви кози, а нагоре по тревистото било имаше и много стада крави (преди развъждаха повече коне там, нещо са сменили занаята :D ).

Стигнахме Синаница по здрач и гледахме наистина страхотен залез от Синанишката порта. За първи път спах на тази хижа и мога само да поздравя хижарите за топлото посрещане. На следващия ден потеглихме на дълъг, но много приятен преход към заслон Тевно езеро, най-високото и най-хубаво място за спане в Пирин. Върви се 7-8 часа по поляни и се минава през много красивата Винарска (Чаирска) порта, откъдето се виждат Валявишките и Превалските езера. Обядвахме на заслон Спано поле, където отдавна съм запомнил колко вкусно готвят :) На Спано поле имаше уникален надпис в столовата:

мъчно се дялат гредите,

лесно се галят момите

Стигнахме на Тевно привечер и прекарахме весело с много много смях в компанията на хижарите (които са много готини хора) и техни приятели. Който не е слушал разкази на „Бански“ много е изпуснал :D

На следващия ден качихме връх Дженгала (2761 метра), който е в самия център на Пирин и единственото, което са вижда са десетки върхове и езера… Едно уникално място!

След това слязохме през Валявишките езера до хижа Демяница, където е чудесно за обяд, защото готвят много вкусно, но никога не спя там – хижата е заобиколена от много реки и комарите са в несметни количества :D

Прибрахме се през двата красиви водопада (пролетните води са отнесли моста над Юленски скок :( ) надолу към Банско, където жителите се радват на спокойния период извън ски сезона.

Радвам се и че моята малка спътница не само не се оплакваше от дългите преходи (както всичките ми колежки от университета биха направили със сигурност :D ), ами прояви доста планински заложби и показа, че дори в днешното „тийнерджърско общество“ може човек да запази връзката си с природата :P

Ето и малко снимки :)

Синанишкото езеро, до което е хижата

Синанишкото езеро, до което е хижата

жаба, която учудващо не избяга, преди да я снимам

жаба, която учудващо не избяга, преди да я снимам

това пък е най-дружелюбното овчарско куче, което съм виждал

това пък е най-дружелюбното овчарско куче, което съм виждал

малко красиво островче до Валявишките езера

малко красиво островче до Валявишките езера

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 6 comments… add one }

 • dhany 20.07.2009, 10:09

  Супер е :) много е красиво и както разказваш, май много добре сте си изкарали, съжелявам, че не дойдох и аз :s

 • dhany 20.07.2009, 10:18

  Аз кандидатствах на 56 места в jobs.bg миналата седмица, но още не са ми се обадили от нито едно :D :D :D

 • Любомир Сирков 21.07.2009, 11:48

  Надписът в столовата на „Спано поле“:
  “мъчно се дялат гредите,
  лесно се галят момите”

  не е толкова уникален, това си е стара поговорка, има я и тук:
  http://bg.wikiquote.org/wiki/Български_пословици_и_поговорки

 • Велин 26.07.2009, 17:00

  Здравей, Калине и всички, които посещавате този сайт! С радост бих се запознал с хора, които обичат планината, и по-специално Пирин. Планирам в близка време поход из Пирин Планина и би било много хубаво , ако сред вас намеря хора, които имат желание да дойдат с мен. Миналата година ходих сам, но не ми се иска и тази да е така. Споделените с приятели впечатления са по-истински и по-радостни. Ако някой има време за поход през края на юли или през август, нека се свърже с мен на v.evstatiev@gmail.com

  Поздрави
  Велин

 • Надя Димитрова 29.07.2009, 12:54

  Наистина са красиви снимките.Учудващо е какво спокойствие носят.Природата е дар,който ние все по-малко ценим,за жалост.Чудесно е,че сподели с нас тези снимки.Покорно благодаря.

  Поздрави,
  Надя

 • Сватба Бургас 29.08.2010, 17:56

  С какво апаратче снимаш? :)

Leave a Comment