≡ Menu

SEO – Поддомейни и домейни и на кирилица

Напоследък както знаете правих доста SEO експерименти с различни домейни и поддомейни на кирилица и искам да споделя първите резултати от тях :)

Извод номер едно е, че Google обича ключовите думи в домейна на кирилица, но това често не се проявява при нови домейни, защото им няма доверие в началото. Няколко авторитетни линка мога да смекчат този ефект разбира се :)

Само за около 2 месеца сайтовете реферати.net и рецепти-за-готвене.com се класираха в топ 5 за ключовите си думи, като разбира се имат потенциал и за повече. В случая става въпрос за сериозни сайтове с хубаво уникално съдържание, а не за сателити или нещо, което ще се дава под наем. Но като гледам нишата с реферати, определено кирилицата помага.

Сателитите или сайтовете, които ще се давам под наем не ги линквам толкова и разбираемо са по-назад. Но и те се класират много добре са нови домейни без никакъв Trust. Рекламна-агенция.com е на 18-то място и катери, а погребална-агенция.com за сайт на 1 месец също се класира добре, но в тази ниша изглежда ако не си в топ 3, все едно нищо не си направил, така че имаме още да работим :)

Единственият експеримент с поддомейн на кирилица в hit.bg на тема хостинг засега е неуспешен – още съм с някакъв филтър по думата хостинг, въпреки камарата линкове с нея (а може би точно поради това). Така или иначе 221-во място не ме устройва, но мога само да чакам :D Между другото има и хостинг фирми и зад мен :D

Засега най-добре от всичко се получават нещата с поддомейните в blogspot :)

Не случайно ипотпал на Васил Тошков (от който го научих тоя номер) се класира така добре – Google изглежда харесва поддомейни на кирилица в неговия си blogspot :)

Първите експерименти с тях в нискоконкурентни ниши дадоха наистина страхотен резултат… И най-хубавото с тях е, че всичко е безплатно и нямаме ограничение в количеството :D

Ето някои поддомейни там, (сателити на Рекламната агенция), които се класират добре:

Някои от тях са в топ 10, което е непостижимо за нов сайт на по-малко от месец без нито един линк извън домейна си (блоговете просто са крослинкнати + един много слаб линк за индексиране).

Добре се класират и други сателити, които пък са и почти без съдържание:

Аналогичните сателити в WordPress.com за автокаско и гражданска отговорност в сравнение с тези все едно не са в серпа… Така че вече се прехвърлям основно на Blogspot :) Може би и вие ще направите същото?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 24 comments… add one }

 • калин 20.11.2009, 15:34

  това не трябваше да го споделяш – сега сума ти хора ще тръгнат да го правят

 • admin 20.11.2009, 20:27

  Нека го правят и трупат сателити, вместо да спамят навсякъде :)

  Освен това откритието не е мое, а на Васко, който си го е написал съвсем открито в ипотпал блога какви възможности отваря това, така че нищо ново не казвам като цяло…

 • MacTeP 23.11.2009, 0:01

  Голяма краста с тия кирилски домейни, голямо чудо. Лично аз не съм им голям фен и нещо не ме кефят.

 • Тихомир Ипотпалٓиев 23.11.2009, 0:42

  Браво Калине за статията. Аз съм фен на кирилските домейни и подомейни защото ми носят трафик на много ниска цена. Аз самият имам около 1200 домейна, като 75% са на кирилица и към 6000 сателита. Някои от най-добрите ми сайтове на кирилица скоро навършват 2 години. Наблюдавам внимателно какво се случва при експериментите с кирилицата в Българското интернет пространство, по простата причина че съм доста напред с материала и се „боря“ за тяхното популяризиране. Виждам че някои са открили „нови“ техники и тайничко си експериментират. Продължавайте в тази посока и най-вече мислете. Има още много какво да се „открива“, при това печелившо. За съжаление, вече няма да подсказвам тук там и да пиша отчети и да давам съвети, защото се превръщате в конкуренти.

 • Мартин 23.11.2009, 12:25

  Много полезно! Пробвах се да регистрирам поддомейн в блогспот на кирилица, но не ми разрешава. Може ли да споделиш как става?

 • admin 23.11.2009, 23:32

  Ипотпалиев, ти си се олял с тия 1200 домейна :D

  Мартине, достатъчно е да напишеш в адрес бара:
  http://желано-име.blogspot.com

 • вицове 25.11.2009, 1:55

  Полезен пост, още сега ще си регна един-два сателита в блогспот.

 • вицове 25.11.2009, 1:58

  Забравих да попитам, как пък става номерът с хит.бг събовете на кирилица?

 • Igri 25.11.2009, 17:23

  Хехе тоя номер с поддомейните на кирилица не го знаех. Ще трябва да го пробвам

 • admin 25.11.2009, 20:37

  Във всяка една блог платформа, която поддържа поддомейни с тирета в тях (Wordpress MU не поддържа), може да стане. Просто пишеш за поддомейн ченгелите, еквивалентни на твоята искана кирилица и готово :)

 • Мартин 28.11.2009, 22:40

  Когато изграждаш сателитките на поддомейни на кирилица, правиш ли го от различни IP-та? Въобще трябва да ли се предпазя по някакъв начин от биг Г?

 • admin 29.11.2009, 1:23

  Точно се канех да напиша, че от около 250 сателита в Блогспот, пръснати по много акаунти и правени не само от мен, 87 блога закачиха някакъв филтър и получих предупрежедение, че може да са спам блогове и трябва да поискам ръчна проверка до 20 дни, иначе ще ги изтрият автоматично. Не че ми е за блоговете (повечето от тях не са почнати още), но с колегите просто не можем да хванем схемата, по която ги заподозряха точно тези 87 блога :) Сред тях има вече започнати и непипвани след създаването, има такива с линкове в сайтбара към други блогове и такива без и са много случаите на еднакви блогове, от които само някои са с предупреждение. И спрямо акаунтите е пълна шарения, половината блогове са пострадали от един акаунт, половината от друг… Нищо не можем да хванем в цялата работа :) Ще видим скоро дали ще има успех пращането на ръчна проверка или ще ги изтрият тези блогове…

 • Тихомир Ипотпал 30.11.2009, 13:26

  Г. мрънкаше само пр еднакви IP на поддомейни объркващи транслитерацията му. например лаптопи и laptopi. Имаха някакъв проблем в периода февруари август. Имах два сателите подобни с абсолючно различно съдържание и г. ми правеше някакъв странен дансинг – ту единият изкочи на 20та позиция а другият в пясъчника ту си сменят местата. Писах тук так оплаквания и проблема се оправи. Общо взето на Г отдавна не му пука на какво IP е даден сайт.

 • Климатици 18.12.2009, 13:43

  А къде може да се видят маймунките, които трябва да се вкарат в адрес бара на блогспот, защото не приема директно кирилицата?

 • Богдан 15.01.2010, 10:31

  Да откъде могат да се видят, тъй като си написах имети и ми излезнаха тези иероглифи %C1%EE%E3%E4%E0%ED когато ги въведох, ми каза че „Тези знаци не са разрешени: %“

 • Богдан 15.01.2010, 10:41

  виждам че някакси се пише с тези букви, които отговарят на някаква си дума на кирилица „xn--80apabibge3f“ – но как става, откъде се конвертират, искам да си направя блог с името ми на кирилица

 • admin 15.01.2010, 13:32

  За да ги видиш ковертирани напиши във Firefox богдан.com или направо богдан.blogspot.com :)

  С проценти се кодира само следващата част на урл, а интересуващите те маймуни са си специално кодиране за домейн или поддомейн :P

 • Богдан 15.01.2010, 15:44

  Тенкю бате

 • еко 17.01.2010, 21:48

  Може да позлвате за целта puny то utf8 конвертори, имаме подобен и на http://xn--e1akm.com/info/puny.php

 • Георги 19.07.2010, 7:28

  Браво има наистина интересни неща :)

 • admin 19.07.2010, 9:33

  Извинявам се, написал съм нещо грешно горе – Wordpress MU всъщност поддържа поддомейни на кирилица – просто съм се заблудил, защото Wordpress.com не поддържа :)

 • Климатици 19.07.2010, 13:40

  Калине, а какво използваш да виждаш конвертирания адрес в mozzila? Защото аз сложих някакъв плъгин, който конвертира, но като го напиша на кирилица – го конвертира със символите??? :)

 • Съновник 31.07.2010, 15:33

  Хит.бг приема ли и той така
  За да ги видиш ковертирани напиши във Firefox богдан.com или направо богдан.blogspot.com

  Други блог платформи които поддържат поддомейни на кирилица има ли (за направата на сателитки)?

 • климатици онлайн 02.06.2011, 22:38

  гледам че коментарите са стари, това за добрата класация дали още важи, някой ми беше казал че за сателити не е било добре да се правят поддомейни

Leave a Comment