≡ Menu

SEO – Sidewide линкове и банери

Напоследък пускам толкова много нови неща, че блога заприлича на истинска спамилка (за което много се извинявам, временно е). Ще си направя някаква глупост в WordPress.com и там ще пускам нови сайтове за индексиране :) Сега ще се опитам да се реванширам с една статия за опита ми и мнението ми за сайтуайд линковете и банерите.

Повечето големи уеб мрежи в България ползват един и същ хедър или футър на всичките си сайтове. При Инвестор е отгоре, при Economedia и Dariknews – отдолу. И така, за хората не е лошо, могат да видят някой нов сайт и да им хареса. Какво ли мисли Google за тези линкове обаче? Ами да проверим :) Аз понеже имам сайт за туризъм и реших да видя как се отразява линкът с дума „туризъм“ от всички сайтове на Инвестор (или общо над 1 000 000 линка) на моя пряк SEO конкурент от мрежата на Инвестор – Nasamnatam.com :) Сайтът се появява при търсене на туризъм на 78-мо място с вътрешна страница :D Е, наистина думата се среща само 2 пъти на заглавната и я няма в тайтъла, но ясно е, че от целия кашон линкове полза никаква… Понеже може да решите, че примерът не е хубав, има и втори абсолютно същия – над един милион линкове никак не помагат на Automedia.bg да се класира за думата „коли“ (пак някъде на 8-ма страница, за сравнение тази страница за игри с коли е 20-та). Даже start.bg е на 8-ма позиция за думата „каталог“ (срещаща се на 5 места в сайта), въпреки огромния си авторитет (и разбира се 1 000 000 линка с думата от половината най-силни БГ сайтове).  Мисля, че това е достатъчно да се направи генерален извод – над едно определено количество страници еднаквите сайдуайд линкове се обезценяват и не носят реална полза за SEO. Или с други думи Инвестор могат да си направят тия линкове по някаква не-SEO схема само за хората (примерно с Javascript) и да си разпределят по някакъв по-умен начин голямата линкова мощ :P Как ли? Отговорът може да е само един – динамично :)

Напоследък стана модерно някои думи автоматично да се превръщат в линкове, когато се срещнат в текста (май го използваха в Economedia). Проблемите с това са 2 – Проблем номер 1 е, че пак всички линкове са с една и съща дума, което отново значи насищане и обезценяване… А проблем номер 2 е още по-неприятен – често линковете не са на място и това много дразни :( И двата проблема нямат хубаво решение…

Тогава как да разпределим най-добре линковете от голяма мрежа от сайтове с много съдържание?

Първата идея се казваше „умни линкове„, а развитието и кръстихме с още по-забавното име „умни банери:)

Да предположим, че имате доста сайтове или страници, които са статични откъм оптимизация (примерно категории или важни статии). Всички те си имат някакви ключови думи, в които се целите… Имате и новинарски сайт с много съдържание или агрегатор или бог знае какво – но имате много статии. И искате автоматично да помогнете на SEO-то на вашите сайтове с линкове, които да са винаги на място, да не дразнят хората и да са винаги точни и релевантни – което значи да са различни на различните статии :) Как да стане?

Ако не искате да дразните посетителите с разни автоматично генерирани думи из текста, който те са дошли да четат на вашия сайт има само един начин – линкове извън текста. И което е най-хубаво – ако не са в текста имате свободата да ги променяте и да вкарате известен случаен елемент, придавайки натурален вид на цялата тая работа :P

„Умните линкове“ са точно това – в заглавието на статията ви се среща „Олипмийски игри“ и вашият скрипт добавя линк в сайтбара ви (не е задължително да се набива на очи) към сайта, който така много искате да оптимизирате за думата игри :) Всичко е релевантно и няма грешка :P Но за да е всичко натурално, най-добре да направите следното – в зависимост от остатъка при делене на 10 от ID-то на статията се генерира число от 0 до 9 и скриптът взима данни от един масив и казва:

за 0,1,2,3 – линк „игри“

за 4,5 – линк „онлайн игри“

за 6 – линк „безплатни игри“

за 7 – линк „флаш игри“

за 8 – линк „игри с коли“ (който може да води към друго url на вътрешна страница)

за 9 – линк „игри за обличане“ (който може да води към друго url на вътрешна страница)

Така имате идеални, разнообразни и релевантни линкове… наред ли е всичко?

За съжаление не :D

Ще се получат някои тъпи ситуации спрямо хората, например линк от статия за Олипмийски игри към страница за „игри за обличане“ ще изглежда доста тъпо :) Как да се справим с това?

Изводът, до който стигнахме, се казва „умен банер“ :D

Ето и примерът, при който използвахме умен банер – на нашият сайт с най-много съдържание, а именно Българската шахматна мрежа, където има около 1000 тематични новини и 160 профила на шахматисти, основно българи. Сайтът няма много изходящи линкове и искахме да го използваме да засилим нашия сайт за именни дни, който въпреки неясните перспективи за монетизация на мен си ми харсесва и го развивам с голям кеф, още повече няма нужда от подръжка самия сайт и работим само върху неговото SEO :P

Идеята ни беше, че на сайта за шах има много новини за шахматисти с различни успехи, където се повтарят  по заглавието и текста… техните имена :) Затова линк към едно име ще носи някаква (зависи колко е умен Google, може би и пълна) релевантност :P А и да не носи, всеки ункален различен линк си е линк, важна е основата, за която да се зацепим, за да станат различни :)

И проблемът с това, че шахът и имената нямат общо и това ще бъде странно за посетителите се реши, като се добави… умен банер! Умният банер е парче PHP код, който търси всяко едно от 300 имена в заглавието за статията и първото което намери (то е само едно обикновено) си го запазва в една променлива (нека примерно е „петър“), след което линква с банера imenata.eu/Петър и му придава alt=“Петър„, като подсилва страницата с името Петър за всякакви търсения, свързани с името. Разбира се може да се направи по-умно и по-сложно (например да избира alt на база на ID от статията между „петър“, „петър имен ден“, „имен ден на петър“ и „какво означава името Петър“) :D Но и така скоро се забеляза солиден ръст на сайта по нискочестотните търсения и то без посетителите на шах мрежата въобще да разберат. Единственото, което те виждат е малък банер с надпис „имената“ (нарочно не е супер привлекателен), който на практика не се клика. Мисията е изпълнена :)

Засега Google няма никакви претенции по повод на умния банер и и двата сайта вървят чудесно… надявам се и в бъдеще да е така :)

Ще се радвам да споделите в коментарите какво мислите за идеята :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 1 comment… add one }

  • MacTeP 18.10.2009, 22:42

    Различните анчори определено са по-добри… така хем не изглежда като спам, хем обираш доста повече ключови думи.

Leave a Comment