≡ Menu

Нов живот за блога :)

Твърде дълго в този блог не беше писано и причината бяха много остарели статии, които имаха нужда от ъпдейт. Вече всички по-важни постове имат добавен отгоре Edit:, отразяващ новата посока, в която се е развила темата :) Смях се с носталгия на неща от сорта на „Добавените линкове бяха с различни anchor-и, като точно с думата хостинг бяха не повече от 60%.“. Където става въпрос за важни неща, са отразени промените, а на някои по-безобидни или очевидни, като такива от Ипотпал състезанието, ще ви оставя да се посмеете, без да ги пипам изобщо :)

Този блог е стартиран през 2009 г., когато съм бил на 23 години и сега ми се струва, че нищо не съм разбирал от нищо… Но ми допадат желанието и свежестта, с която съм писал – нищо не може да се сравни с тръпката на началото :)

В блога все още има няколко статии за МЛМ (Мрежов маркетинг). Навлизането ми в тази сенчеста сфера не доведе до никакви приходи (по-скоро обратното), но научих много и смятам, че успях впоследствие да предпазя много хора от мои и чужди грешки в сферата. Останаха ми приятели, контакти и малко мъдрост за това как се държат хората в най-различни ситуации и как се случват (за съжаление) най-различни видове манипулация.

Бях много близо до това да основа компания – невъобразима странно замислена схема от МЛМ-афилийет-viral нещо, продаващо WordPress сайтове (Free MLM). Никога няма да разбера дали идеята беше лоша или добра, защото по стечение на обстоятелствата проектът замря и явно никога няма да бъде осъществен :) Вътрешно чувствах, че не съм готов за нещо толкова голямо и го отлагах и отлагах под различни предлози, докато накрая си признах, че няма да го направя. Смятам, че щеше да има първоначален успех (на теория изглеждаше убиец и имаше 10 000+ регистрирани за pre-launch), след което щях да успея по някакъв начин с неопитността си във водене на сериозен бизнес да проваля както себе си, така и всички, гласували ми доверие :) За щастие не се стигна дотам.

Реших да напиша специална статия, която да отразява мнението ми за МЛМ (вече от гледна точка на опита). Може да я прочетете тук. Това е последното нещо, което ще се напише по тази тема в блога (предполагам).

За съжаление търсачката Napred.BG не успя да постигне целите си. Вече ще знам недостатъка на проекти с толкова сложна концепция – нито LauncHUB, нито Eleven не можаха да разберат цялостно идеята и в резултат не успяхме да вземем така необходимото финансиране, а в резултат на твърде агресивна оптимизация (onpage и offpage), изгубихме много от Google трафика си. За щастие съм спазил златното правило на малкия онлайн бизнес – няма нужда от поддържка, така че ще остане активна – печели повече, отколкото харчи :)

Последната година и половина беше характерна с две неща в професионален план и едно в личен:

1. Постоянните усилия на екипа ми за изграждане на мощна блог мрежа доведе Google до твърде крайни действия и до открита кампания срещу техния произвол на http://karakehayov.com/bg-seo-google

2. Постоянните наказания на Google ни мотивираха да развием уникална система за следене на всички световни домейни. Когато ти отнасят домейните със стотици, не може вече да разчиташ на Xenu crawls за намиране на домейни поединично – трябва мащабно решение. Такова е Tool.Domains, с което сме намерили вече десетки хиляди хубави домейни. Нещо повече, оказа се, че изградената база е много ценна за Whois research, подобно на Domaintools.com, както и за още много други цели. Без да имам идея какво е стартъп, се оказа, че имам такъв и даже има перспективи :)

3. Запознах се с много нови хора и отрих много нови хобита. Отново играя тенис и футбол, започнах и скуош, Lasertag и бордови игри. Прекарвам време с приятелката ми, пътувам и пак остава време за работа :)

Ще се виждаме вече все по-често (надявам се)!

И вече съм доста по-социален, така че може да ме последвате по разните профили:

https://www.facebook.com/karakehayov
https://plus.google.com/u/0/+KalinKarakehayov
https://www.linkedin.com/in/karakehayov
https://twitter.com/Karakehayov

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn

{ 9 comments… add one }

 • Васил Тошков 16.11.2014, 12:48

  Рядко се случва някой български блог от RSS reader-а ми да има нова публикация :) Всеки път се радвам, когато се случи в тези „социални“ времена.

  Блогът ти е интересен и въпреки че по едно време го беше заспамил, не съм се отказал да го следя ;) Според мен имаш какво да споделяш и в бъдеще тук като невероятен опит.

  Така че си помисли, преди да го замразиш.

 • admin 16.11.2014, 11:51

  Няма да го зарязвам, оправях му бакиите цяла нощ :)

 • Пано Кондоянис 26.11.2014, 16:21

  Пиши Калине, не е дошъл края на блоговете въпреки налагането на социалките. Освен това блога е твой, а g+ не, така че качественото съдържание го дръж при тебе. ;-)

 • Банко Стоянов 26.11.2014, 16:33

  Успех Калине, и се надявам често да го пълниш. :) Този блог ми навява спомени. :)

 • Димитър Стаменов 26.11.2014, 16:47

  Колкото и да са луднали хората по социалните мрежи, блога си е нещо много по-добро.

  Видях, че доста сложни програмни „машинки“ сте изработили за tool.domains. Инструмента е уникален.

  Не знам само какво ще стане с този PageRank, като че ли вече съвсем спряха да го актуализират?

 • admin 26.11.2014, 16:53

  Дори и да умре Pagerank, ще се ползват други метрики – DA, Trust Flow и т. н.

 • man0l 26.11.2014, 17:05

  абе супер :D един грандиозен бан води до един грандиозен стартъп!

 • Банко Стоянов 26.11.2014, 17:30

  Манол така, когато ставаш от падане, обикновено си с повече сили и хъс. :)

 • Теодор Захариев 27.11.2014, 12:14

  Продължавай в същия дух, ще се радвам да чета отново нещо твое. В крайна сметка трябва и да научаваме първи за новите промени в tool.Domains, а този блог е едно прекрасно средство за това. :)

Leave a Comment